czwartek, 31 października 2013

Kurze udka w miodzie i musztardzie



Klasyczny, ekspresowy pewniak na każdą okazję. Nie znam osoby, która powiedziałaby, ze nie lubi kurzych udek zamarynowanych w miodzie i musztardzie. Jeśli Wy znacie – przyrządźcie jej to danie w takiej formie, a na pewno zmieni zdanie:

Składniki:
- 10 kurzych udek,
- 2 duże marchewki,
- 100g groszku,
- 5 dużych łyżek miodu,
- 3 duże łyżki musztardy,
- oliwa,
- 4 ząbki czosnku,
- przyprawy mielone: papryka, kurkuma, ziołowy pieprz, oregano, pietruszka, sól.


Krok 1: Zaczynamy od oczyszczenia mięsa pod gorącą wodą.


Krok 2: Mieszamy wszystkie przyprawy z posiekanym czosnkiem, musztardą, miodem i paroma łyżkami oliwy.



Krok 3: Pokrojone w plasterki marchewki układamy na wysmarowanej masłem formie do pieczenia.


Krok 4: Na marchewce układamy wymieszane w marynacie udka (najlepiej zamarynować je przynajmniej godzinę przed pieczeniem), całość polewamy resztką sosu.


Krok 4: Udka pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 190 stopni. Po 20 minutach posypujemy je groszkiem.



Smacznego :) Zapraszam na moj FANPAGE


4 komentarze:

  1. Uwielbiam połączenie miodu i mięsa! Do tego warzywka, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam że to jedna z moich ulubionych marynat do mięsa (szczególnie takich malutkich nóżek;)). miód-musztarda+przyprawy mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie nalezy ich przykrywac podczas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń

Smakowało?