Klasyczny, ekspresowy pewniak na każdą okazję. Nie znam osoby, która powiedziałaby,
ze nie lubi kurzych udek zamarynowanych w miodzie i musztardzie. Jeśli Wy
znacie – przyrządźcie jej to danie w takiej formie, a na pewno zmieni zdanie:
Składniki:
- 10 kurzych udek,
- 2 duże marchewki,
- 100g groszku,
- 5 dużych łyżek miodu,
- 3 duże łyżki musztardy,
- oliwa,
- 4 ząbki czosnku,
- przyprawy mielone: papryka, kurkuma, ziołowy pieprz,
oregano, pietruszka, sól.
Krok 1: Zaczynamy od oczyszczenia mięsa pod gorącą wodą.
Krok 2: Mieszamy wszystkie przyprawy z posiekanym czosnkiem,
musztardą, miodem i paroma łyżkami oliwy.
Krok 3: Pokrojone w plasterki marchewki układamy na wysmarowanej masłem
formie do pieczenia.
Krok 4: Na marchewce układamy wymieszane w marynacie udka (najlepiej
zamarynować je przynajmniej godzinę przed pieczeniem), całość polewamy resztką
sosu.
Krok 4: Udka pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 190 stopni. Po 20 minutach posypujemy je groszkiem.
Smacznego :) Zapraszam na moj FANPAGE
Pyszny sposób na kurczaka!
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie miodu i mięsa! Do tego warzywka, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPrzyznam że to jedna z moich ulubionych marynat do mięsa (szczególnie takich malutkich nóżek;)). miód-musztarda+przyprawy mniam!
OdpowiedzUsuńNie nalezy ich przykrywac podczas pieczenia?
OdpowiedzUsuń