Karkówka idealnie nadaje się na grilla, niestety obecna pogoda
nie sprzyja już zbytnio piknikom, dlatego dziś zaproponuje Wam altarnatywe dla
grillowanej na powietrzu karkówki.
Składniki:
- 4 plastry karkówki wieprzowej,
- 6 dużych ziemniaków,
- 2 duże marchewki,
- przyprawy mielone: sol, pieprz, czerwona papryka, czosnek
mielony, tymianek.
Sos czosnkowy:
- 6 dużych łyżek śmietany 18%
- 1 duża łyżka majonezu,
- 2 ząbki czosnku,
- sol, pieprz, mielony czosnek, oregano.
Krok 1: Zaczynamy od zamarynowania mięska na trzy, cztery godziny
przed pieczeniem.
Krok 2: Zamarynowane plastry wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni
piekarnika i pieczemy przez godzinę. Ważne by karkówka leżała na kratce lub w
brytfance z kratka, tak by tłuszcz mógł się z niej wytopić, dzięki czemu mięsko
będzie bardzo chrupiące, a nie ociekające tłuszczem, tak jak na grillu. W tym
czasie ziemniaczki kroimy w łódeczki, wkładamy do wysmarowanej masłem formy i
dodajemy do piekarnika na 40minut. 20 minut przed wyjęciem mięsa dorzućcie do ziemniaków
marchewkę, pieczona ma wyjątkowy, słodkawy smak.
Krok 3: Wszystkie składniki na sos wystarczy ze sobą wymieszać
(najlepiej zrobić to wcześniej by smaki zdarzyły przejść w lodowce) i dodać parę
łyżek na mięso. Przepis na ten sos prezentowałam również tutaj: klik.
Zapraszam na moj FANPAGE.
Karkówka...
OdpowiedzUsuńtak bardzo tęsknię za latem! :<