środa, 2 października 2013

Pieczona karkówka pod pierzynką czosnkową






Karkówka idealnie nadaje się na grilla, niestety obecna pogoda nie sprzyja już zbytnio piknikom, dlatego dziś zaproponuje Wam altarnatywe dla grillowanej na powietrzu karkówki.

Składniki:
- 4 plastry karkówki wieprzowej,
- 6 dużych ziemniaków,
- 2 duże marchewki,
- przyprawy mielone: sol, pieprz, czerwona papryka, czosnek mielony, tymianek.

Sos czosnkowy:
- 6 dużych łyżek śmietany 18%
- 1 duża łyżka majonezu,
- 2 ząbki czosnku,
- sol, pieprz, mielony czosnek, oregano.

Krok 1: Zaczynamy od zamarynowania mięska na trzy, cztery godziny przed pieczeniem.

Krok 2: Zamarynowane plastry wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy przez godzinę. Ważne by karkówka leżała na kratce lub w brytfance z kratka, tak by tłuszcz mógł się z niej wytopić, dzięki czemu mięsko będzie bardzo chrupiące, a nie ociekające tłuszczem, tak jak na grillu. W tym czasie ziemniaczki kroimy w łódeczki, wkładamy do wysmarowanej masłem formy i dodajemy do piekarnika na 40minut. 20 minut przed wyjęciem mięsa dorzućcie do ziemniaków marchewkę, pieczona ma wyjątkowy, słodkawy smak.

Krok 3: Wszystkie składniki na sos wystarczy ze sobą wymieszać (najlepiej zrobić to wcześniej by smaki zdarzyły przejść w lodowce) i dodać parę łyżek na mięso. Przepis na ten sos prezentowałam również tutaj: klik.




Zapraszam na moj FANPAGE.


1 komentarz:

Smakowało?