środa, 27 listopada 2013

Karmelizowane śliwki pod ciemną kruszonką



Mój pomysł na słodki, owocowy deser na zimne dni. Zamiast dodawać do niego kruszonkę z jasnej mąki i cukru, dodałam pełnowartościową mąkę typu 2000, która ma znacznie mniej złych węglowadanów i fruktozę, która nie podnosi tak glukozy we krwi jak klasyczna sacharoza.

Składniki (na 2 pucharki):

- 8 dużych śliwek,
- 5 łyżeczek brązowego cukru,
- 30g masła w kostce.

Kruszonka:

- 100g mąki typu 2000,
- 50g fruktozy,
- 50g masła w kostce.


Krok 1: Masło roztapiamy w garnuszku i wsypujemy do niego cukier trzcinowy. Pozostawiamy na ogniu i mieszamy do czasu skarmelizowania. Wsypujemy drobno pokrojone owoce.




Krok 2:  Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą do uzyskania wiórowatej konsystencji. Owoce przekładamy do ceramicznych foremek i posypujemy ciastem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 15 minut.


Gotowe :-)
Zapraszam na FANPAGE



2 komentarze:

Smakowało?