Składniki:
- piersi z kurczaka – 500g,
- 1 cebula,
- ½ zielonej papryki,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- ½ puszki kukurydzy,
- paczka chińskiego makaronu (błyskawicznego),
- przyprawy, świeży czosnek, koperek,
- sok z cytryny - 3 lyzki,
- sok z cytryny - 3 lyzki,
- oliwa.
Filety marynujemy 12h wcześniej w przyprawach, oliwie i
przede wszystkim dużej ilości tymianku.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem na ok.
40min (temp. 170-180 stopni).
Posiekana cebule, paprykę podsmażamy na oliwie.
W tym czasie przygotowujemy "aromat" do sosu. U mnie wygląda to po prostu w ten sposób, ze mieszam ze soba moje ulubione przyprawy, (w tym przypadku czosnek, pieprz, oliwe, koperek, pare kropel oliwy i soku z cytryny), i wszystko zagniatam w moździerzu. Od czasu do czasu używam do doprawiania takich oto szwajcarskich kostek bulionowych, które nie zawierają glutenu, maja bardzo niewiele soli, nie zawierają zadnych barwników, konserwantów, laktozy i innej sztucznej chemii, ale niestety nie sa ogolnodostepne, no i nie sa najtańsze. Ja kupuje je w Piotrze i Pawle, ale mozna je tez dostać na glufree.pl czy na ekosfera24.pl
Gdy cebula z papryka się nieco zrumienia dodajemy pomidorki.
Następnie przyprawiamy i dodajemy nasz uprzednio przygotowany "aromat".
Gotujemy do czasu az sos zgęstnieje i ucieramy blenderem dla uzyskania gładkiej konsystencji (niekoniecznie zupełnie gładkiej). Na końcu dodajemy kukurydze.
Danie to świetnie pasuje do chińskiego makaronu - ja podałam ze zmieszanymi dwoma rodzajami. Smacznego!
przyznam że wygląda to inspirująco! :) szczególnie z tym makaronem ;)
OdpowiedzUsuń