Bardzo szybki przepis na omlet jajeczny z podsmażonymi warzywami. Nie jest to kulinarne arcydzieło, jednak gdy nie chce Wam się przedzierać przez śniegi po świeże pieczywo jest to idealne rozwiązanie na śniadanie dla dwóch osób.
Składniki:
- 5 jajek,
- 1 czerwona papryka,
- 1 czerwona cebula,
- posiekana pietruszka,
- posiekany szczypiorek,
- 3 duże łyżki mąki pełnoziarnistej,
- pokrojony w kostkę pomidor,
- kiełki lub inne ulubione dodatki - ja dodałam kiełki Adzuki,
- oliwa,
- płaska łyżka soli i pieprzu ziołowego.
Krok 1: Cebulkę zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora. Jajka mieszamy z solą, pieprzem i mąką.
Krok 2: Podsmażone warzywa zalewamy jajkami, dosypujemy kiełki, szczypiorek i pietruszkę, mieszamy.
Krok 3: Czekamy ok. 5 minut aż omlet stężeje. Przewracamy omlet na talerz, ewentualnie polewamy sosem czosnkowym lub po prostu keczupem.
Zapraszam na: FANPAGE!
wygląda nie źle ale nie jest za surowy na wierzchu?
OdpowiedzUsuńTo zdjecie pierwsze zrobilam po paru minutach, drugie tyle omlet spedzil jeszcze na patelni :)
UsuńO widzisz ,zapomniałam o takich prostych omletach,widzę do tego tosta z masełkiem:)
OdpowiedzUsuńfajna wersja :) ja lubię jeszcze robić taki omlet z tuńczykiem (tuńczyk w sosie własnym, rozdrobniony), do tego jakieś przyprawy i wychodzi genialny. Również jako jedzonko przed treningiem.
OdpowiedzUsuń