poniedziałek, 27 stycznia 2014

Fast Food: Omlet jajeczny z warzywami



Bardzo szybki przepis na omlet jajeczny z podsmażonymi warzywami. Nie jest to kulinarne arcydzieło, jednak gdy nie chce Wam się przedzierać przez śniegi po świeże pieczywo jest to idealne rozwiązanie na śniadanie dla dwóch osób.

Składniki:
- 5 jajek,
- 1 czerwona papryka,
- 1 czerwona cebula,
- posiekana pietruszka,
- posiekany szczypiorek,
- 3 duże łyżki mąki pełnoziarnistej,
- pokrojony w kostkę pomidor,
- kiełki lub inne ulubione dodatki - ja dodałam kiełki Adzuki,
- oliwa,
- płaska łyżka soli i pieprzu ziołowego.




Krok 1: Cebulkę zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora. Jajka mieszamy z solą, pieprzem i mąką.

Krok 2: Podsmażone warzywa zalewamy jajkami, dosypujemy kiełki, szczypiorek i pietruszkę, mieszamy.

Krok 3: Czekamy ok. 5 minut aż omlet stężeje. Przewracamy omlet na talerz, ewentualnie polewamy sosem czosnkowym lub po prostu keczupem.


Zapraszam na: FANPAGE!





4 komentarze:

  1. wygląda nie źle ale nie jest za surowy na wierzchu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zdjecie pierwsze zrobilam po paru minutach, drugie tyle omlet spedzil jeszcze na patelni :)

      Usuń
  2. O widzisz ,zapomniałam o takich prostych omletach,widzę do tego tosta z masełkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajna wersja :) ja lubię jeszcze robić taki omlet z tuńczykiem (tuńczyk w sosie własnym, rozdrobniony), do tego jakieś przyprawy i wychodzi genialny. Również jako jedzonko przed treningiem.

    OdpowiedzUsuń

Smakowało?