Szybka, ciepła przekąska, idealna na kolacje. Do tego proponuje np. pieczoną bagietkę z masełkiem czosnkowym (oczywiście najsmaczniejsze jest zrobione własnoręcznie).
Składniki:
- 200g posiekanego, mrożonego szpinaku lub 300g świeżego,
- 100g dyni pokrojonej w kostkę,
- szklanka / półtorej wody - w zależności od tego czy mamy szpinak mrożony czy świeży,
- 4 ząbki czosnku,
- pare łyżek fety wedle uznania,
- sól, pieprz, mieszanka ziół prowansalskich,
- olej z pestek dyni pasuje tu idealnie!
Ja niestety miałam zarówno dynie jak i szpinak zamrożony, wiec musiałam całość trzymać na ogniu nieco dłużej, niż w przypadku świeżego.
Krok 1: Szpinak i dynie wrzucamy do garneczka, dodajemy wodę i gotujemy przez ok 2 minuty. Dodajemy posiekany czosnek, przyprawy i gotujemy przez ok. 10 minut.
Krok 2: Pod koniec dodajemy fetę oraz doprawiamy olejem z pestek dyni. Sprawdzamy smak, w przypadku mrożonych produktów może być potrzeba przyprawienia nieco mocniej.
Zapraszam na FANPAGE.
Zaskoczenie!
OdpowiedzUsuńNigdy bym nie wpadła na połączenie dyni i szpinaku :)
świetne, tylko w moim przypadku musi poczekać na sezon dyniowy :)
OdpowiedzUsuń