piątek, 17 stycznia 2014

Treściwe leczo na kiełbasie jałowcowej z ryżem


Uwielbiam leczo bo jest proste, a takie pyszne! I można je szybko przygotować :-) Nie należy jednak z tym czasem przesadzać, ponieważ najlepsze leczo to takie, które spędzi trochę czasu na patelni by warzywa mogły odpowiednio zmięknąć, a smaki miały czas się przegryźć - jeśli jednak nie macie go za wiele, danie można zdjąć z gazu nieco szybciej niż zalecam w opisie.

Składniki na 8 porcji (lub 4 bardzo duże):

- 300g kiełbasy jałowcowej,
- 1 duża cebula,
- 1 czerwona i żółta papryka,
- 400g białej fasoli,
- 400g pokrojonych pomidorów z puszki,
- olej,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie,
- 1/2 pęczku pietruszki,
- 4 ząbki czosnku,
- pod koniec dolewam kilka łyżek oleju z pestek dyni firmy Deluxe dla smaku i koloru,
- ryż,
- rzeżucha do udekorowania.













Krok 1: Na oleju zeszklić cebulę, następnie dodać pokrojoną kiełbaskę. Po chwili dorzucić pomidory, fasolę, posiekany czosnek, pokrojone w kostkę papryki oraz przyprawy. Smażyć do utworzenia sosu przez ok 15 minut.
















Krok 2: Gdy smaki wszystkich warzyw się pięknie przegryza doprawiamy do smaku, dodajemy olej z pestek dyni i drobno posiekaną pietruszkę. Dusimy całość pod przykryciem jeszcze przez 2/3 minuty. Odpowiednio wcześniej gotujemy w osolonej wodzie ryż i podajemy na nim leczo przystrojone rzeżuchą.

 Oczywiście możemy podać leczo z innym dodatkiem niż ryż, jednak pamiętajmy o tym, by porcje nie były zbyt duże, ponieważ potrawa ta jest już sama w sobie dość ciężka i sycąca. Smacznego! :)



 Zapraszam na FANPAGE! :)


2 komentarze:

Smakowało?