sobota, 14 września 2013

Zupa krem ze świeżego szpinaku






Do wykonania zupy kremu ze szpinaku potrzebować będziemy:
- min. 250g świeżego szpinaku,
- białą i czerwoną cebulę,
- kostkę rosołową lub dwa litry bulionu warzywnego,
- 4 duże ząbki czosnku,
- oliwę z oliwek,
- trzy duże ziemniaki pokrojone w kostkę,
- otarta skórka z cytryny,
- śmietana 30%
- przyprawy (sól, świeżo zmielony pieprz, sypki czosnek, papryka słodka ostra, tymianek, bazylia, oregano),
- opcjonalnie: dwa jajka ugotowane na twardo.
- siemię lniane do dekoracji


Francuskie zapałki:
- ciasto francuskie,
- ser żółty,
- przyprawy (sól, pieprz, czosnek, oregano).



Zaczynamy od podgrzania oliwy na której przysmażamy posiekany czosnek.



Następnie kroimy w kostkę ziemniaki i cebulę, które wrzucamy do bulionu / 2l. wody z dodatkiem kostki rosołowej, dodajemy suszone przyprawy, by bulion zdążył przejść aromatami.



Gdy warzywa zmiękną dodajemy szpinak...


...oraz startą skórkę cytryny, po czym gotujemy chwilę na wolnym ogniu.


W między czasie przygotowujemy ciasto francuskie na zapałki, pełen przepis znajdziecie tutaj: klik.


Gdy szpinak będzie gotowy (co trwa dosłownie pare minut), wszystkie składniki należy zblendować, dodać odrobinę śmietanki i jeśli jeszcze potrzeba - doprawić do smaku. Opcjonalnie można dodać dwa przekrojone w pół jajka, tak jak do żurku.


Oto moja propozycja podania. Na środek odrobinę śmietany, na to siemię lniane, pare surowych liści i serowe pałeczki. Smakuje wybornie! Gdy zrobiłam tą zupę odrazu wiedziałam, że będzie moją ulubioną :-)






1 komentarz:

Smakowało?