wtorek, 5 listopada 2013

Gołąbki w sosie pomidorowo-marchewkowym



Składniki:

- 1 główka kapusty białej,
- 250g mielonego mięsa,
- 200g ryżu,
- 1 duża cebula,
- 3 duże marchewki,
- 5,6 pomidorów i koncentrat pomidorowy lub sos pomidorowy,
- przyprawy.

Zaczynamy od ugotowania ryżu w osolonej wodzie. Następnie startą na dużych oczkach marchewkę łączymy w misce z posiekanym czosnkiem, cebulą, doprawionym solą i pieprzem mięsem i z ryżem. Całość mieszamy i doprawiamy czerwoną papryką, mielonym czosnkiem i tymiankiem.


W dużym garnku zagotowujemy wodę, z kapusty wycinamy środek i wybieramy ok. 10 największych liści. Gotujemy je przez 5 minut tak by wystarczająco zmiękły.


Następnie liście te faszerujemy mięsem i zawiązujemy w gołąbki, najlepiej mocno związać je nitką tak by mieć pewność, ze farsz nie ucieknie podczas gotowania. Gołąbki układamy w garnku, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, parę kulek pieprzu i gotujemy przez ok. 30 minut.



 Po tym czasie do wywaru dodajemy zblenderowane pomidory, parę łyżek koncentratu pomidorowego i posiekane w plasterki 2 marchewki. Gotujemy do czasu aż sos zgęstnieje. Podajemy z listkami pietruszki. Smacznego :-)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakowało?