środa, 8 stycznia 2014

Zielona sałatka z jajkiem na śniadanie




Pieczywo jem zwykle tylko z rana na śniadanie, jednak czasem, gdy jem bułki kilka dni pod rząd mam ich już nieco dość i wtedy zamieniam je na dania mleczne bądź właśnie takie zielone sałatki. Idealnie zaspakajają głód i możemy je zrobić w niecałe 10 minut :-)

Składniki (na 1 sporą porcję):

- 5 dużych liści sałaty lodowej,
- 2 jajka,
- 1 pomidor,
- ¼ zielonego ogórka,
- kiełki (idealnie sprawdzi się mieszanka kiełków lub rzeżucha),
- 1 łyżka oleju z pestek dyni,
- szczypta soli i pieprzu ziołowego.

Krok 1:  Sałatę, pomidory i ogórka kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo i przeciskamy przez krajalnicę do jajek.

Krok 2: Wszystkie składniki łączymy i pod koniec polewamy olejem z pestek dyni. Doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakowało?