Pieczywo jem zwykle tylko z rana na śniadanie, jednak czasem, gdy jem bułki kilka dni pod rząd mam ich już nieco dość i wtedy zamieniam je na dania mleczne bądź właśnie takie zielone sałatki. Idealnie zaspakajają głód i możemy je zrobić w niecałe 10 minut :-)
Składniki (na 1 sporą porcję):
- 5 dużych liści sałaty lodowej,
- 2 jajka,
- 1 pomidor,
- ¼ zielonego ogórka,
- kiełki (idealnie sprawdzi się mieszanka kiełków lub rzeżucha),
- 1 łyżka oleju z pestek dyni,
- szczypta soli i pieprzu ziołowego.
Krok 1: Sałatę,
pomidory i ogórka kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo i przeciskamy przez
krajalnicę do jajek.
Krok 2: Wszystkie składniki łączymy i pod koniec polewamy olejem z
pestek dyni. Doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Smakowało?