czwartek, 26 grudnia 2013

Barszcz Czerwony BEZ zakwasu


By podać na wigilii (i nie tylko) pyszny, czerwony barszcz wcale nie musicie od dwóch tygodni przygotowywać zakwasu. Dziś przedstawię Wam mój przepis z tego roku.

Składniki:

- 4 litry wody,
- 2 kg buraków,
- 3 duże, słodkie jabłka,
- 3 duże marchewki,
- 1 cebula,
- 100 g suszonych śliwek,
- pare sztuk suszonych gruszek,
- pare plastrów suszonych jabłek,
- 5 liści laurowych,
- 5 ząbków czosnku,
- 6 ziaren pieprzu czarnego,
- mielony majeranek, sól i pieprz biały,
- 50ml octu balsamicznego,
- 3 duże łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki fruktozy / cukru.



Krok 1: Do zimnej wody wrzucić pokrojone w plastry buraki, jabłka, marchewki w słupki, cały susz, ząbki czosnku w całości, ziarna pieprzu, dodać liście laurowe, majeranek, wlać ocet i sok z cytryny.






Krok 2: Wodę zagotować i gotować na małym ogniu przez ok 40/50 minut.





Krok 3: Pod koniec barszcz będzie miał już bardzo intensywny kolor i smak. Doprawić solą, cukrem i białym pieprzem. Odcedzić z warzyw. Barszcz przykryć lnianą ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na min. 24h.








Smacznego! :) Zapraszam na mój FANPAGE




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakowało?