Z dzieciństwa pamiętam, jak moja mama często robiła zasmażkę z tartej bułki do fasolki szparagowej. Do tej pory
nigdy nie myślałam,
ze taka zasmażka może idealnie pasować również do brokułów.
Do swojego przepisu dodałam drobno posiekany świeży czosnek, który nadał całemu daniu wyrazistości.
Składniki:
- 100g bulki tartej,
- 1/4 kostki masła,
- brokuły (pól główki),
- łyżka soku z cytryny,
- mała łyżka soli,
- pól łyżki cukru,
- trzy ząbki czosnku.
Do zagotowanej wody dodajemy sól, oraz
cukier i łyżkę soku z cytryny, dzięki którym brokuły nie strącą swojego pięknego koloru.
Pokrojone
w średniej wielkości różyczki brokuły
gotujemy bez przykrycia przez ok. 12 minut.
W tym czasie na roztopione masło wrzucamy posiekany czosnek.
Gdy czosnek się zeszkli dodajemy do niego bułkę tartą.
I to wszystko, ugotowane
brokuły polewamy zasmażką i podajemy z np. obsmażonym w kurkumie ryżem :)
Zapraszam na mój: FANPAGE
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Smakowało?