sobota, 25 stycznia 2014

Fast Food: Szpinak z dynią i fetą


Szybka, ciepła przekąska, idealna na kolacje. Do tego proponuje np. pieczoną bagietkę z masełkiem czosnkowym (oczywiście najsmaczniejsze jest zrobione własnoręcznie).

Składniki:
- 200g posiekanego, mrożonego szpinaku lub 300g świeżego,
- 100g dyni pokrojonej w kostkę,
- szklanka / półtorej wody - w zależności od tego czy mamy szpinak mrożony czy świeży,
- 4 ząbki czosnku,
- pare łyżek fety wedle uznania,
- sól, pieprz, mieszanka ziół prowansalskich,
- olej z pestek dyni pasuje tu idealnie! 

Ja niestety miałam zarówno dynie jak i szpinak zamrożony, wiec musiałam całość trzymać na ogniu nieco dłużej, niż w przypadku świeżego.

Krok 1: Szpinak i dynie wrzucamy do garneczka, dodajemy wodę i gotujemy przez ok 2 minuty. Dodajemy posiekany czosnek, przyprawy i gotujemy przez ok. 10 minut.

Krok 2: Pod koniec dodajemy fetę oraz doprawiamy olejem z pestek dyni. Sprawdzamy smak, w przypadku mrożonych produktów może być potrzeba przyprawienia nieco mocniej.

Zapraszam na FANPAGE.

2 komentarze:

  1. Zaskoczenie!
    Nigdy bym nie wpadła na połączenie dyni i szpinaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne, tylko w moim przypadku musi poczekać na sezon dyniowy :)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało?