Jeden z moich ulubionych gulaszów, które robimy w domu. Składniki, których będziemy potrzebować do wykonania gulaszu to:
- 0,5kg karkówki wieprzowej bez kości,
- 1 duża, czerwona cebula,
- dwie duże marchewki,
- po połowie dużej, czerwonej, zielonej i żółtej papryki,
- natka pietruszki,
- miód (ok 4 duże łyżki),
- siemię lniane (lub droższa, ale smaczniejsza wersja - orzechy nerkowca),
- 4 duże ząbki świeżego czosnku,
- przyprawy (sól, pieprz ziołowy, papryka tarta słodka i ostra, oregano, tymianek, bazylia, curry, inne wedle uznania),- pół litra bulionu warzywnego, kostka rosołowa lub bulionetka.
Wykonanie gulaszu jest o wiele prostsze niż mogłoby się wydawać. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy do bulionu, gotujemy aż mięso będzie gotowe, następnie dodajemy posiekaną drobno cebulę, czosnek, marchewkę i papryki.
Doprawiamy do smaku cały czas gotując na małym ogniu. Czekamy aż warzywa zmiękną i raz jeszcze sprawdzamy smak, jeśli potrzeba znów przyprawiamy, dodajemy miód i siemię lniane. Gotujemy na tyle długo, aż sos zgęstnieje i wszystkie smaki nawzajem przejdą.
Gdy gulasz jest już gotowy, wyłączamy ogień i przed podaniem dodajemy posiekaną pietruszkę, w innym wypadku straciłaby świeżość i swój piękny zielony kolor, ponieważ jest to roślina, która źle znosi obróbkę cieplną. Moim zdaniem najlepiej do tego dania pasuje makaron, jednak równie dobrze możemy zjeść je z ryżem, kaszą (zwłaszcza prażoną) lub po prostu z ziemniakami, jak kto woli.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Smakowało?