wtorek, 24 września 2013

Klopsiki z ryżem w sosie Marinara



Składniki potrzebne do wykonania tego dania:
- 500g mięsa mielonego z indyka,
- 2 paczki ryżu,
- 1,5 dużej cebuli,
- 1 puszka pomidorów w kawałkach,
- czarne oliwki,
- ocet winny,
- przyprawy,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- pół szklanki bułki tartej,
- oliwa z oliwek.


Rozpoczynamy od podsmażenia drobno posiekanej cebuli na oliwie.


 Dodajemy pomidory, czosnek, przyprawiamy i dodajemy ocet.


 Sos dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.


 W tym czasie zabieramy się za przygotowanie pulpecików: mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem, solą i pieprzem.


 Z mięsa mielonego formujemy małe pulpeciki (takie na jeden, dwa kęsy) i podsmażamy je po 2 minuty z góry i dołu, po to by nie rozwaliły się podczas gotowania w sosie.


Po 20 minutach sosik powinien być już akuratny, blendujemy go i dodajemy pokrojone oliwki.


 Dodajemy pulpeciki i gotujemy pod przykryciem ok 5 - 7 minut, tak by mieć pewność, że mięso jest gotowe.


 Podajemy z ryżem, lub jak wolicie z makaronem, ja wybrałam tą lżejszą wersję :-) Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakowało?