wtorek, 24 września 2013
Klopsiki z ryżem w sosie Marinara
Składniki potrzebne do wykonania tego dania:
- 500g mięsa mielonego z indyka,
- 2 paczki ryżu,
- 1,5 dużej cebuli,
- 1 puszka pomidorów w kawałkach,
- czarne oliwki,
- ocet winny,
- przyprawy,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- pół szklanki bułki tartej,
- oliwa z oliwek.
Rozpoczynamy od podsmażenia drobno posiekanej cebuli na oliwie.
Dodajemy pomidory, czosnek, przyprawiamy i dodajemy ocet.
Sos dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
W tym czasie zabieramy się za przygotowanie pulpecików: mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem, solą i pieprzem.
Z mięsa mielonego formujemy małe pulpeciki (takie na jeden, dwa kęsy) i podsmażamy je po 2 minuty z góry i dołu, po to by nie rozwaliły się podczas gotowania w sosie.
Po 20 minutach sosik powinien być już akuratny, blendujemy go i dodajemy pokrojone oliwki.
Dodajemy pulpeciki i gotujemy pod przykryciem ok 5 - 7 minut, tak by mieć pewność, że mięso jest gotowe.
Podajemy z ryżem, lub jak wolicie z makaronem, ja wybrałam tą lżejszą wersję :-) Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Smakowało?