poniedziałek, 23 września 2013

Makaron ze smażonym bakłażanem, granatem i pomidorami






Przez ostatnie trzy dni jedliśmy mięso, wiec dziś miałam ochotę na cos wegetariańskiego. Pyszny makaron z dodatkami o wielu smakach.

Do wykonania tego dania potrzebować będziemy:
- Paczki makaronu Spaghetti,
- Dużego bakłażana,
- Min. 3 dużych pomidorów,
 - Czarnych oliwek,
- Jednego średniej wielkości granatu,
- 2 dużych ząbków czosnku,
- Przypraw (papryki słodkiej i ostrej, oregano, curry, pieprzu ziołowego),
- Oliwy z oliwek,
- Łyżki fety (może być taka do smarowania chleba),

- Cienkiego paska masła w kostce.


Zaczynamy od podsmażenia czosnku na oliwie.


Następnie kroimy w kostkę bakłażana oraz pomidory.


Składniki te wrzucamy na patelnię i smażymy przez jakieś 10 minut, tak by mieć pewność, ze bakłażan zmiękł. Przyprawiamy, gotujemy makaron na sposób al dente.


Gdy bakłażan będzie dochodził na patelni, patroszymy granata z pestek :)


Po 10 minutach nasze danie powinno już być dobre, więc dodajemy masełko by utworzył sie sos, dodajemy oliwki i posypujemy pestkami granata.


I to wszystko, polecam :)


4 komentarze:

  1. Czy jakoś specjalnie przygotowujesz tego bakłażana? czy takie surowe kawałki (bez soli itd.) wrzucasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surowizna, na patelni wszystko razem przyprawiam :)

      Usuń
    2. coś mi się obiło o uszy że np. grillowanego bakłażana się jakoś specjalnie wcześniej przyszykowuje, żeby był słodszy, miększy (jakieś maczanie w oliwie itp.). ale skoro tak mówisz, to chyba się tyczy tylko tego grillowanego.

      Usuń
    3. Hmm ja w ten sposob doprawialam grillowana cukinie, ale tylko i wylacznie zeby polepszyc smak :)

      Usuń

Smakowało?