Przez ostatnie
trzy dni jedliśmy mięso, wiec dziś miałam ochotę na cos wegetariańskiego.
Pyszny makaron z dodatkami o wielu smakach.
Do wykonania tego
dania potrzebować będziemy:
- Paczki makaronu
Spaghetti,
- Dużego bakłażana,
- Min. 3 dużych pomidorów,
- Czarnych oliwek,
- Jednego średniej
wielkości granatu,
- 2 dużych ząbków
czosnku,
- Przypraw
(papryki słodkiej i ostrej, oregano, curry, pieprzu ziołowego),
- Oliwy z oliwek,
- Łyżki fety (może
być taka do smarowania chleba),
- Cienkiego paska
masła w kostce.
Zaczynamy od podsmażenia
czosnku na oliwie.
Następnie kroimy
w kostkę bakłażana oraz pomidory.
Składniki te wrzucamy na patelnię i smażymy przez jakieś 10 minut, tak by mieć
pewność, ze bakłażan zmiękł. Przyprawiamy, gotujemy makaron
na sposób al dente.
Gdy bakłażan będzie dochodził na patelni, patroszymy granata z pestek :)
Po 10 minutach nasze danie powinno już być dobre, więc dodajemy masełko by utworzył sie sos, dodajemy oliwki i posypujemy pestkami granata.
I to wszystko, polecam :)
Czy jakoś specjalnie przygotowujesz tego bakłażana? czy takie surowe kawałki (bez soli itd.) wrzucasz?
OdpowiedzUsuńSurowizna, na patelni wszystko razem przyprawiam :)
Usuńcoś mi się obiło o uszy że np. grillowanego bakłażana się jakoś specjalnie wcześniej przyszykowuje, żeby był słodszy, miększy (jakieś maczanie w oliwie itp.). ale skoro tak mówisz, to chyba się tyczy tylko tego grillowanego.
UsuńHmm ja w ten sposob doprawialam grillowana cukinie, ale tylko i wylacznie zeby polepszyc smak :)
Usuń