środa, 18 września 2013

Wieprzowina z ryżem, warzywami i jabłkiem






Ciężko mi jakoś konkretnie nazwać to danie, nie jest to ani gulasz, ani domowej roboty kebab więc będzie po prostu wieprzowina z warzywami, ryżem i jabłkiem :) dodatkowo sos czosnkowy, który robię do każdego mniej lub bardziej pikantnego dania obiadowego, w którym maczamy mięso.
Składniki potrzebne do wykonania dania:
- 400g schabu wieprzowego bez kości,
- po połowie dużej, zielonej i czerwonej papryki,
- ząbek świeżego czosnku,
- pół czerwonej cebuli,
- jedno średniej wielkości jabłko,
- dwie duże łyżki oliwy z oliwek,
- ryż parboiled,
- trzy duże łyżki miodu,
- łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- szczypiorek lub inna zielona roślinka do dekoracji,
- przyprawy (sól, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, tymianek, tabasco, curry, suszony czosnek).

Składniki na sos czosnkowy:
- 4 duże łyżki śmietany 12 lub 18%,
- 1 łyżka majonezu,
- 2 duże ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- czosnek suszony,
- oregano.


Zaczynamy od zamarynowania mięsa: kroimy w kostkę, dodajemy posiekany czosnek, łyżkę koncentratu pomidorowego, miód i przyprawy. Dobrze byłoby przetrzymać zamarynowane mięso w lodówce pare godzin by przeszło aromatami, chyba, że zapomnicie (tak jak ja), to zróbcie to po prostu przed gotowaniem.


Cebulkę podsmażamy do zeszklenia na oliwie.


Dodajemy mięso i mieszamy od czasu do czasu by nic się nie przypaliło.


W międzyczasie zajmujemy się przygotowaniem sosu czosnkowego. Do zmielenia czosnku i pieprzu użyłam specjalnej nasadki do blendera, jednak jeśli takowej nie posiadacie posiekajcie go po prostu drobno, a pieprz rozgniećcie lub użyjcie już zmielonego.


Zmielony pieprz i czosnek dodajemy do śmietany i majonezu, doprawiamy oregano, czosnkiem suszonym i solą, następnie mieszamy tak długo, aż osiągniemy jednolitą konsystencję. Odstawiamy na pół godziny do lodówki, smak na drugi dzień będzie bardzo intensywny, jeśli dla Was zbyt - dodajcie nieco więcej śmietany.


Gdy mięsko jest już gotowe dodajemy pokrojone w kostkę papryki i jabłko, dusimy pod przykryciem ok 5 minut dzięki czemu warzywa puszczą soki i samoistnie wytworzy nam się sos.


Danie podajemy z ryżem, do picia polecam wodę z cytryną :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakowało?