niedziela, 27 października 2013

Banany w cieście z miodem i orzechami nerkowca





Dziś zaprezentuje Wam przepis na danie, które lubiłam odkąd pamiętam i było to jedno z pierwszych dan, które nauczyłam się robić samodzielnie. Banany w cieście sa banalnie proste w przygotowaniu, wystarczy przygotować ciasto prawie identycznie jak na naleśniki i później zamoczyć pokrojone banany w tym cieście i usmażyć

Składniki,  których będziemy potrzebować to:
- Szklanka maki pszennej,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki wody,
- 1 jajko,
- 2 banany,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka fruktozy, 
- 2 łyżki miodu, 
- ok 40g orzechów nerkowca.

Inne dodatki wedle uznania, ja skropiłam banany również sokiem z cytryny i posypałam cukrem pudrem.

Zaczynamy od przygotowania ciasta; w naczyniu mieszamy mleko, make,  wodę, jajko, cynamon i fruktozę

Wszystko mieszamy mikserem na najwyższych obrotach przez ok 5 minut. Jest to bardzo ważne by dokładnie wymieszać masę,  ponieważ niewymieszana maka pozniej pozostawia grudki na bananach, a nikt z nas chyba nie przepada za jedzeniem surowej maki.


Banany kroimy na w miarę niewielkie kawałki.


Wrzucamy je do ciasta, mieszamy i pozostawiamy na parę minut tak by ciasto dokładnie oblepiło owoce. Zanim jednak to zrobimy upewnijmy się, ze ciasto jest wystarczajaco geste, jeśli nie - dodajmy maki i znów wymieszajmy.


Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i parę kropel oleju. Wrzucamy po kolei banany i rumienimy w miarę możliwości równomiernie z obu stron.


Nerkowce rozbijamy w moździerzu.


Banany wykładamy na talerz, polewamy miodem i posypujemy orzechami.


No i gotowe!






2 komentarze:

  1. Przepiękne to pierwsze zdjęcie! Oj zjadłabym takie banany...

    OdpowiedzUsuń
  2. przepysznie ! nie dość, że smakowite bananowe placuszki to jeszcze z moimi ulubionymi nerkowcami *-*

    OdpowiedzUsuń

Smakowało?