czwartek, 24 października 2013

Pieczony filet z kurczaka z sosem pomidorowym i chińskim makaronem





Składniki:
- piersi z kurczaka – 500g,
- 1 cebula,
- ½ zielonej papryki,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- ½ puszki kukurydzy,
- paczka chińskiego makaronu (błyskawicznego),
- przyprawy, świeży czosnek, koperek,
- sok z cytryny - 3 lyzki,
- oliwa.


Filety marynujemy 12h wcześniej w przyprawach, oliwie i przede wszystkim dużej ilości tymianku. 


Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem na ok. 40min (temp. 170-180 stopni).


Posiekana cebule, paprykę podsmażamy na oliwie.


W tym czasie przygotowujemy "aromat" do sosu. U mnie wygląda to po prostu w ten sposób, ze mieszam ze soba moje ulubione przyprawy, (w tym przypadku czosnek, pieprz, oliwe, koperek, pare kropel oliwy i soku z cytryny), i wszystko zagniatam w moździerzu. Od czasu do czasu używam do doprawiania takich oto szwajcarskich kostek bulionowych, które nie zawierają glutenu, maja bardzo niewiele soli, nie zawierają zadnych barwników, konserwantów, laktozy i innej sztucznej chemii, ale niestety nie sa ogolnodostepne, no i nie sa najtańsze. Ja kupuje je w Piotrze i Pawle, ale mozna je tez dostać na glufree.pl czy na ekosfera24.pl



Gdy cebula z papryka się nieco zrumienia dodajemy pomidorki.


Następnie przyprawiamy i dodajemy nasz uprzednio przygotowany "aromat".


Gotujemy do czasu az sos zgęstnieje i ucieramy blenderem dla uzyskania gładkiej konsystencji (niekoniecznie zupełnie gładkiej). Na końcu dodajemy kukurydze.


Danie to świetnie pasuje do chińskiego makaronu - ja podałam ze zmieszanymi dwoma rodzajami. Smacznego!



1 komentarz:

  1. przyznam że wygląda to inspirująco! :) szczególnie z tym makaronem ;)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało?