środa, 20 listopada 2013

Tarta zapiekana z Bakłażanem i Bryndzą Zakopiańską



Co tu dużo mówić, po prostu uwielbiam bakłażany – zestawienie z Górskim serem wydobywa z nich wyjątkowy smak.

Składniki:

- Opakowanie kruchego (ew. lub francuskiego ciasta),
- ½ bakłażana,
- 1 opakowanie Bryndzy Zakopiańskiej (w postaci do smarowania),
- przyprawy mielone: czosnek, sol, pieprz, oregano, pietruszka,
- białko jajka,
– łyżka soku z cytryny.

Krok 1: Formę wykładamy ciastem. Cienko pokrojonego bakłażana układamy gęsto na cieście i skrapiamy go sokiem z cytryny. Na cieście układamy kawałeczki sera i posypujemy przyprawami.
Krok 2: Ciasto smarujemy przy pomocy pędzelka białkiem z jajka i pieczemy przez ok. 30 minut.




Gotowe :)


4 komentarze:

  1. brzmi pysznie i tak inaczej niż zwykle ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jeszcze nigdy w zyciu nie przygotowałam smacznego bakłażana :((

    OdpowiedzUsuń

Smakowało?