czwartek, 31 października 2013

Kurze udka w miodzie i musztardzie



Klasyczny, ekspresowy pewniak na każdą okazję. Nie znam osoby, która powiedziałaby, ze nie lubi kurzych udek zamarynowanych w miodzie i musztardzie. Jeśli Wy znacie – przyrządźcie jej to danie w takiej formie, a na pewno zmieni zdanie:

Składniki:
- 10 kurzych udek,
- 2 duże marchewki,
- 100g groszku,
- 5 dużych łyżek miodu,
- 3 duże łyżki musztardy,
- oliwa,
- 4 ząbki czosnku,
- przyprawy mielone: papryka, kurkuma, ziołowy pieprz, oregano, pietruszka, sól.


Krok 1: Zaczynamy od oczyszczenia mięsa pod gorącą wodą.


Krok 2: Mieszamy wszystkie przyprawy z posiekanym czosnkiem, musztardą, miodem i paroma łyżkami oliwy.



Krok 3: Pokrojone w plasterki marchewki układamy na wysmarowanej masłem formie do pieczenia.


Krok 4: Na marchewce układamy wymieszane w marynacie udka (najlepiej zamarynować je przynajmniej godzinę przed pieczeniem), całość polewamy resztką sosu.


Krok 4: Udka pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 190 stopni. Po 20 minutach posypujemy je groszkiem.



Smacznego :) Zapraszam na moj FANPAGE


Prażone pestki dyni z solą





W poprzednim poście o zupie dyniowej w jednym z etapów napisałam, by wydłubać z dyni pestki. Szkoda by te pestki się zmarnowały, wiec dziś pomysł na prażone pestki dyni z solą. Prosty pomysł na wciągający smakołyk np. do filmu.

Krok 1: Pestki najpierw oczyszczamy (w miarę możliwości, bo niestety nie należy to do najłatwiejszych zadań) i suszymy – np. pomiędzy dwoma papierowymi ręcznikami.



Krok 2: Wysuszone pestki wrzucamy na czystą patelnię, czyli nie dodajemy żadnego tłuszczu. Posypujemy solą i prażymy od czasu do czasu mieszając drewnianą szpachelką przez ok. 10/15 minut.


Gotowe! Zapraszam na moj FANPAGE.



niedziela, 27 października 2013

Pikantna zupa krem z dyni z makaronem sojowym




Składniki, których użyłam do wykonania zupy:
- ½ niewielkiej dyni,
- 1 tacka włoszczyzny,
- 2 porcje rosołowe,
- cebula,
- 2 marchewki,
- 3 duże łyżki kukurydzy,
- świeży czosnek,
- makaron sojowy,
- przyprawy.

Zaczynamy od przecięcia dyni i wydłubania pestek.



W tym czasie zalewamy dwie porcje rosołowe zimna woda i zagotowujemy. Po pól godziny zaczna pojawiać się szumowiny, które odławiamy.


Dynie kroimy w kostkę, resztę możemy np zamrozić na zime.


Gdy szumowiny z rosołku sa juz odłowione wrzucamy do niego opalone nad kuchenka cebulki.


Taki wywar gotujemy jeszcze przez godzinę, mięsko wyjmujemy i dodajemy pokrojona wloszczyzne i warzywa.


Dodajemy przyprawy; ostra i łagodna paprykę, chilli, swiezo zmielony pieprz, parę zabkow czosnku i gotujemy do czasu az warzywa zmiekna.


Na końcu dodajemy dynie i również gotujemy do miękkości, doprawiamy do smaku, jeśli zajdzie potrzeba. 


Pozostaje juz tylko ugotowanie makaronu oraz zmiksowanie zupy. Smacznego!




Zobacz również:





Banany w cieście z miodem i orzechami nerkowca





Dziś zaprezentuje Wam przepis na danie, które lubiłam odkąd pamiętam i było to jedno z pierwszych dan, które nauczyłam się robić samodzielnie. Banany w cieście sa banalnie proste w przygotowaniu, wystarczy przygotować ciasto prawie identycznie jak na naleśniki i później zamoczyć pokrojone banany w tym cieście i usmażyć

Składniki,  których będziemy potrzebować to:
- Szklanka maki pszennej,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki wody,
- 1 jajko,
- 2 banany,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka fruktozy, 
- 2 łyżki miodu, 
- ok 40g orzechów nerkowca.

Inne dodatki wedle uznania, ja skropiłam banany również sokiem z cytryny i posypałam cukrem pudrem.

Zaczynamy od przygotowania ciasta; w naczyniu mieszamy mleko, make,  wodę, jajko, cynamon i fruktozę

Wszystko mieszamy mikserem na najwyższych obrotach przez ok 5 minut. Jest to bardzo ważne by dokładnie wymieszać masę,  ponieważ niewymieszana maka pozniej pozostawia grudki na bananach, a nikt z nas chyba nie przepada za jedzeniem surowej maki.


Banany kroimy na w miarę niewielkie kawałki.


Wrzucamy je do ciasta, mieszamy i pozostawiamy na parę minut tak by ciasto dokładnie oblepiło owoce. Zanim jednak to zrobimy upewnijmy się, ze ciasto jest wystarczajaco geste, jeśli nie - dodajmy maki i znów wymieszajmy.


Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i parę kropel oleju. Wrzucamy po kolei banany i rumienimy w miarę możliwości równomiernie z obu stron.


Nerkowce rozbijamy w moździerzu.


Banany wykładamy na talerz, polewamy miodem i posypujemy orzechami.


No i gotowe!






czwartek, 24 października 2013

Pieczony filet z kurczaka z sosem pomidorowym i chińskim makaronem





Składniki:
- piersi z kurczaka – 500g,
- 1 cebula,
- ½ zielonej papryki,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- ½ puszki kukurydzy,
- paczka chińskiego makaronu (błyskawicznego),
- przyprawy, świeży czosnek, koperek,
- sok z cytryny - 3 lyzki,
- oliwa.


Filety marynujemy 12h wcześniej w przyprawach, oliwie i przede wszystkim dużej ilości tymianku. 


Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem na ok. 40min (temp. 170-180 stopni).


Posiekana cebule, paprykę podsmażamy na oliwie.


W tym czasie przygotowujemy "aromat" do sosu. U mnie wygląda to po prostu w ten sposób, ze mieszam ze soba moje ulubione przyprawy, (w tym przypadku czosnek, pieprz, oliwe, koperek, pare kropel oliwy i soku z cytryny), i wszystko zagniatam w moździerzu. Od czasu do czasu używam do doprawiania takich oto szwajcarskich kostek bulionowych, które nie zawierają glutenu, maja bardzo niewiele soli, nie zawierają zadnych barwników, konserwantów, laktozy i innej sztucznej chemii, ale niestety nie sa ogolnodostepne, no i nie sa najtańsze. Ja kupuje je w Piotrze i Pawle, ale mozna je tez dostać na glufree.pl czy na ekosfera24.pl



Gdy cebula z papryka się nieco zrumienia dodajemy pomidorki.


Następnie przyprawiamy i dodajemy nasz uprzednio przygotowany "aromat".


Gotujemy do czasu az sos zgęstnieje i ucieramy blenderem dla uzyskania gładkiej konsystencji (niekoniecznie zupełnie gładkiej). Na końcu dodajemy kukurydze.


Danie to świetnie pasuje do chińskiego makaronu - ja podałam ze zmieszanymi dwoma rodzajami. Smacznego!



wtorek, 22 października 2013

Sałatka śniadaniowa z mandarynkami i sosem koperkowym





Większość dań na moim blogu to głównie dania obiadowe, wiec dziś propozycja podania lekkiej sałatki.

Składniki:
- ulubiona sałata,
- dwie mandarynki,
- mieszanka kiełków,
- pełnoziarniste pieczywo,
- parę plasterków pomidora.


Składniki na sos:
- 150g niskotłuszczowego jogurtu,
- duża łyżka świeżego koperku,
- sol, pieprz ziołowy,
- cytryna.


Sałatę kroimy w paski, następnie posypujemy kiełkami (możecie do tego użyć kiełków Stir Fry na patelnie), dodajemy pokrojone mandarynki. 



W miedzy czasie przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z posiekanym koperkiem, dodajemy małą łyżkę soku z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym.  


Sałatkę doprawiamy do smaku, ja skropiłam ją cytryna, posypałam suszoną pietruszką i mieloną papryką.



środa, 2 października 2013

Pieczona karkówka pod pierzynką czosnkową






Karkówka idealnie nadaje się na grilla, niestety obecna pogoda nie sprzyja już zbytnio piknikom, dlatego dziś zaproponuje Wam altarnatywe dla grillowanej na powietrzu karkówki.

Składniki:
- 4 plastry karkówki wieprzowej,
- 6 dużych ziemniaków,
- 2 duże marchewki,
- przyprawy mielone: sol, pieprz, czerwona papryka, czosnek mielony, tymianek.

Sos czosnkowy:
- 6 dużych łyżek śmietany 18%
- 1 duża łyżka majonezu,
- 2 ząbki czosnku,
- sol, pieprz, mielony czosnek, oregano.

Krok 1: Zaczynamy od zamarynowania mięska na trzy, cztery godziny przed pieczeniem.

Krok 2: Zamarynowane plastry wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy przez godzinę. Ważne by karkówka leżała na kratce lub w brytfance z kratka, tak by tłuszcz mógł się z niej wytopić, dzięki czemu mięsko będzie bardzo chrupiące, a nie ociekające tłuszczem, tak jak na grillu. W tym czasie ziemniaczki kroimy w łódeczki, wkładamy do wysmarowanej masłem formy i dodajemy do piekarnika na 40minut. 20 minut przed wyjęciem mięsa dorzućcie do ziemniaków marchewkę, pieczona ma wyjątkowy, słodkawy smak.

Krok 3: Wszystkie składniki na sos wystarczy ze sobą wymieszać (najlepiej zrobić to wcześniej by smaki zdarzyły przejść w lodowce) i dodać parę łyżek na mięso. Przepis na ten sos prezentowałam również tutaj: klik.




Zapraszam na moj FANPAGE.