czwartek, 30 stycznia 2014

Schab gotowany z warzywami


Był już schab zapiekany w śmietanie, wiec dziś bedzie gotowany. Danie jest bardzo proste, w miare szybkie i wymaga niewielu składników, które oczywiście zawsze możecie zastąpić innymi, swoimi ulubionymi.


Składniki na 2 duże lub 4 małe porcje:
- 0,5kg schabu wieprzowego,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1 czerwona cebula,
- przyprawy: sól, pieprz, mielona czerwona papryka, suszona cebula, pieprz ziołowy lub cytrynowy, majeranek, tymianek, pietruszka,
- 3 ząbki czosnku,
- 0,3l przegotowanej wody,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej.




Krok 1: Mięso kroimy w plastry. Warzywa kroimy w kostkę, wszystko wrzucamy do
garnka. Dodajemy pokrojony czosnek. Zalewamy zimną wodą, zagotowujemy.






Krok 2: Gdy woda się zagotuje dodajemy suszone przyprawy, sól, pieprz i gotujemy tak długo, by warzywa były miękkie, a sos zgęstniał. Prawdopodobnie sos i tak będzie zbyt rzadki, wiec do szklanki nalewamy parę łyżek sosu z garnka, dodajemy mąkę, mieszamy by nie zbiły się grudki i dodajemy do mięsa w celu zagęszczenia. Jeśli potrzeba gotujemy jeszcze parę minut, podajemy z świeżą pietruszką.



Zapraszam na FANPAGE :)

2 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie tu u Ciebie! :)

    Przepis notuje i na pewno wykorzystam bo jest świetny!!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało?