środa, 26 lutego 2014

Bananowe ciasteczka z bakaliami


Ciasteczka wcale nie muszą być pełne cukru i czekolady by zaspokoić nasz apetyt na słodkie. Daktyle, żurawina, miód czy fruktoza to doskonałe i zdrowsze zamienniki.

Składniki (na ok 20 sztuk):
- 2 i 1/2 szklanki mąki żytniej typ 720,
- 1/2 szklanki otrębów owsianych,
- 2 żółtka,
- 90g masła,
- 2 łyżki miodu,
- 1 szklanka fruktozy,
- 12 drobno posiekanych daktyli,
- 5 łyżek żurawiny,
- 1,5 banana,
- 2 łyżki proszku do pieczenia,
- siemię lniane do posypania.

Krok 1: Kroimy w kostkę masło, siekamy owoce, dodajemy do miski wszystkie składniki i zagniatamy.


 Krok 2: Z ciasta formujemy kulę i zawijamy w folię aluminiową. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny.



Krok 3: Ciasto wyjmujemy z lodówki i odrywamy mniejsze kawałki, rozwałkowujemy na ok. 1 centymetr i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na papierze do pieczenia.



Jeśli lubicie posypcie ciasteczka siemieniem lnianym i lekko wciśnijcie je w ciasto.


Krok 4: Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez ok 25 minut.


Gotowe! Zapraszam na mój FANPAGE :)

1 komentarz:

Smakowało?